Aquathermie: gebruik maken van oppervlaktewater

Warm water is heerlijk om in te zwemmen tijdens een zonnige zomer. Maar wat nu als we deze warmte opslaan, zodat we er in de winter gebruik van kunnen maken? Met aquathermie winnen we omgevingswarmte uit oppervlaktewater.

Aquathermie is een interessante en eenvoudige manier om écht met de energietransitie aan de slag te gaan.

Hoe werkt aquathermie?

Bij het winnen van omgevingswarmte uit oppervlaktewater, ook wel thermische energie uit oppervlaktewater of TEO genoemd, maken we gebruik van de temperatuurverschillen van het oppervlaktewater gedurende de seizoenen. In de zomer is het oppervlaktewater lekker warm, warm genoeg om in te zwemmen. Maar ook warm genoeg om het iets af te koelen. Deze warmte kunnen we prima ’s winters gebruiken om onze bebouwde omgeving te verwarmen.

Meestal moeten we de warmte die we in de zomer winnen, opslaan in bijvoorbeeld een warmte-koude-opslag (WKO). Deze warmte halen we er in de wintermaanden weer uit en benutten die met hulp van een warmtepomp om gebouwen te verwarmen. Ook bij aquathermie kunnen we koude benutten voor de koeling. Zeker als we ook gebruik maken van een WKO. In de winter kunnen we juist koude opslaan. Deze koude is dan een bron voor duurzame koeling in de zomer. En zo snijdt het mes aan twee kanten.

Waarom kiezen voor aquathermie?

Sterker nog, het mes kan zelfs aan drie kanten snijden. In de zomer wordt ons oppervlaktewater nog wel eens groen van de algen. Dat komt onder andere omdat het water te warm wordt, meer dan 25 graden. Door juist in de zomer warmte te onttrekken, voorkomen we dat het water te warm wordt. En daarmee is een belangrijke parameter voor blauwalg en botulisme verdwenen. Dus het winnen van duurzame warmte en koude uit oppervlaktewater is niet alleen handig om duurzaam te verwarmen. Het kan ook nog eens bijdragen aan een betere leefomgeving en wordt daarmee een maatregel voor klimaatadaptatie.

Onder de noemer aquathermie valt niet alleen warmte uit oppervlaktewater, maar ook warmte uit drinkwater en afvalwater. De eerste wordt ook wel aangeduid als TED, de tweede als TEA. Er zijn immers veel waterbronnen in onze directe omgeving die we kunnen benutten om warmte en koude te winnen.

Benieuwd wat aquathermie voor u kan doen? Bel ons op +31 6 5119 9658 of mail naar simon.bos@amfius.com